Over ons

Het idee voor het hotel komt van Frieda Hillebrand. Ze is een bevlogen dame die als geen ander de bezieling van het hotel draagt. Die bezieling heeft alles te maken met haar en haar partner: Jim Brady. Er ontstond iets tussen haar en Jim tijdens het vliegen. Jim was piloot en niet zomaar een piloot. Men zei dat hij kon landen op de zijkant van de krant. Hij verstond zijn vak. Frieda leerde vliegen bij Jim en op een gegeven raakten ze – als door het universum bepaalt – beide de vliegpook. Sinds die aanraking bloeide de liefde tussen hen op. Ze vlogen veel en deden zelfs in 2001 mee aan een grote vliegrace: de Melbourne Race.

Mooney

In de achtertuin van het hotel staat de Mooney: Een 4-persoons vliegtuig dat niet meer vliegt, maar waarin ze samen vele vlieguren hebben doorgebracht. De Mooney is hier thuis en geniet van zijn pensioen. In het hotel zie je ook de sporen van de vliegavonturen terug. De kamers hebben als thema steden. Steden die allemaal een rol spelen in de vliegtuigavonturen van Frieda en Jim.

Geen drempels

Helaas kreeg Jim inmiddels meer dan 10 jaar geleden een eenzijdige verlamming waardoor hij in een rolstoel terecht kwam. Frieda kwam er met Jim achter dat er veel beter kan als het aankomt op rolstoelvriendelijkheid. Op allerlei plekken loop je tegen verschillende problemen aan. Waar je ook bent: bij de winkel, een restaurant of bij de kapper. Het blijkt dat er vaak beperkingen zijn met een rolstoel. Een drempel kan dan een onoverkomelijke drempel zijn. Ook als Frieda met Jim heerlijk wil genieten van een verblijf in een hotel, is de beleving vaak niet wat ze hoopte. De ene keer krijg je een ziekenhuisgevoel van het hotel en ergens anders blijkt bijvoorbeeld de eetzaal niet bereikbaar met de rolstoel.

Frieda is makelaar, maar zoekt op een gegeven ook voor zichzelf een andere woning. Het duurt jaren, maar dan valt haar oog op het voormalig gemeentehuis van Bellingwedde in Bellingwolde. Als ze het pand koopt, beginnen de ideeën bij haar op te borrelen. Uiteindelijk weet ze het zeker, ze wil het meest rolstoelvriendelijke hotel van Nederland realiseren. Uiteraard een hotel zonder drempels. Nu, een paar jaar later is het hotel bijna af.

Kopje thee?

Het pand draagt ook haar eigen geschiedenis. Vele mensen zijn hier getrouwd. Er komen soms ook spontaan mensen langs die iets brengen dat voor hen bij het voormalig gemeentehuis hoort of dat daar goed zou passen. Zo kreeg Frieda onlangs bijvoorbeeld een bijzonder theekopje met daarop een afbeelding van het oude gemeentehuis. Frieda geniet van de geschiedenis en de vriendelijkheid van de mensen. Ze neemt het allemaal dankbaar aan en geeft het een mooie plek. Het kopje staat inmiddels in de vitrine – waar je spreekwoordelijk gezegd tegen aanloopt – als je binnenkomt aan de hoofdingang aan de zijkant. Een theekopje is wat ons betreft een mooi symbool van gastvrijheid en warmhartigheid. Wees welkom.

over-ons-het-nieuwe-ambt